Ostatnio przeglądane

Producenci

BIO Olej shea (karite) 30 ml Luka Organic Cosmetics

Nowy

Cena detaliczna 19,00 zł

Więcej szczegółów

    • LUKA BIO OLEJ SHEA/ Karite Ghana Oil

      Luksusowe nawilżenie

      Olej zapewnia skórze doskonałą i w pełni naturalną pielęgnację.

      Może być stosowane do każdego rodzaju skóry.

      Olej Shea

      Olej Shea to  produkt uboczny, który powstaje w wyniku produkcji masła Karite.  W tym jednak wypadku nie oznacza to, że jest on mniej wartościowy. Wręcz przeciwnie –  posiada bowiem te same właściwości pielęgnacyjne i ochronne, za to – dzięki swojej płynnej formie – jest łatwiejszy w aplikacji.

      Olej ten uzyskuje się po oddzieleniu frakcji stearynowej i niezmydlanej frakcji ciekłej.  Nie wpływa to jednak na obniżenie jego wartości, gdyż wciąż posiada niemal tyle samo kwasów tłuszczowych, co masło i podobnie jak masło Karite, ma silne właściwości odżywcze, nawilżające i łagodzące podrażnienia.

      Przybliżony skład kwasów tłuszczowych obecnych w oleju Shea:
      •    kwas laurynowy <=0,10 %
      •    kwas mirystynowy <=0,20 %
      •    kwas palmitynowy 3,00 – 6,50 %
      •    kwas oleopalmitynowy <=1,50 %
      •    kwas stearynowy 5,00 – 9,00 %
      •    kwas oleinowy 68,00 – 78,00 %
      •    kwas linolowy 9,00 – 18,00 %
      •    kwas alfa- linolenowy <=0,50 %
      •    kwas arachidowy <=1,00 %
      •    kwas eicosenoico <=0,50 %
      •    kwas behenowy <=0,50 %
      •    kwas erukowy <=0,50 %

      Właściwości tego oleju shea

      •    chroni skórę przed promieniowaniem UV
      •    doskonale nawilża skórę suchą i odwodnioną, a także zapobiega pojawianiu się zmarszczek
      •    odbudowuje zniszczoną strukturę włosa
      •    zmniejsza podrażnienia i swędzenie skóry
      •    łagodzi podrażnienia skóry wywołane opalaniem

      Zastosowanie oleju Shea

      Forma płynna, w jakiej występuje, czyni go szczególnie przydatnym przy sporządzaniu własnych kosmetyków, ze względu na łatwość aplikowania.  Jest także niezbędny w pielęgnacji suchych i łamliwych włosów.

      •    bezpośrednio na włosy lub końcówki lub też jako dodatek do odżywki do włosów,
      •    w balsamach do ciała,
      •    jako filtr UV,
      •    nawilżenie skóry po opalaniu,
      •    skóra swędząca, podrażniona (także po depilacji),
      •    jako olej do masażu,
      •    do kąpieli,
      •    dla dzieci i niemowląt.

      Kiedy stosować masło, a kiedy olej Shea?

      Olej Shea jest mniej tłusty niż masło, będzie więc lepszą opcją dla osób o tłustej i podrażnionej skórze. Ma tez przewagę jeśli chodzi o stosowanie na włosy – ze względu na łatwiejszą aplikację będzie dużo bardziej wygodny w użyciu. Także przy komponowaniu własnych kosmetyków łatwiej będzie zastosować olej jako składnik balsamu czy kremu. Osoby, którym nie odpowiada zapach masła Karite, powinien ucieszyć fakt, że olej Shea jest praktycznie bezwonny. Olej Shea będzie tez wygodniejszy w stosowaniu w przypadku dzieci i niemowląt, zarówno aplikowany bezpośrednio na skórę dziecka, jak też dodawany do kąpieli.

      Masło Shea natomiast lepiej się sprawdzi w masłach do ciała, gdyż olej może mieć zbyt lekką konsystencję. Podobnie, gdy chcemy uzyskać maksymalną ochronę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, masło Shea będzie lepszym wyborem.


      Skład: 100% czysty olej z orzechów Shea (BUTYROSPERMUM PARKII)*.

      *Certyfikat Ekologiczny.

      Ciało i twarz: Stosować na oczyszczoną skórę, równomiernie rozprowadzić kolistymi ruchami.


Opinie

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz opinię

BIO Olej shea (karite) 30 ml Luka Organic Cosmetics

BIO Olej shea (karite) 30 ml Luka Organic Cosmetics

Cena detaliczna 19,00 zł

Napisz opinię

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: